Tips Tegen Nagelbijten

Geplaatst door

Nagelbijten, je bent of kent vast wel iemand die het doet. Maar waarom doen we dit onze nagels aan? En hoe kan je het jezelf weer afleren? Er zijn verschillende redenen waarom mensen nagelbijten het kan omdat iemand zich verveeld of stress heeft maar ook omdat je het van kinds af aan al doet (imitatie gedrag of overdracht van duimzuigen). Nagelbijten kan vervelende gevolgen hebben: Ontstekingen, beschadigde nagels en vingertoppen, maar ook mondinfecties en gebitsafwijkingen komen voor omdat er onder de nagels veel bacteriën bevinden.


Oke je bent een nagelbijter, wat nu?! Daar zijn gelukkig wel een aantal oplossingen voor, maar om te beginnen moet je er zelf echt vanaf willen. Net als elke verslaving/gewoonte moet je zelf echt willen stoppen, anders kom je er niet vanaf. Na het lezen van de oorzaken hierboven zijn er volgens mij genoeg redenen waarom je ermee zou willen stoppen.

1. Gewoonte veranderen. Vervang de slechte gewoonte door een goede gewoonte, door bijvoorbeeld suikervrije kauwgum te kauwen.

2. Geduld. Sta je ergens te wachten? stop je handen in je zakken.

3. Handig. Een stress balletje kan je helpen dat je wat anders te doen hebt met je handen.

4. Bezigheid. Zit je graag voor de televisie je nagels te bijten? Zorg dat je wat anders te doen hebt, zoals haken, of tekenen.

5. Herinnering. Doe een bandje om je pols (niet te strak) of een pleister om je vinger dit kan je helpen herinneren dat je wil stoppen met je slechte gewoonte.

6. Verzorging. Verzorg je nagels regelmatig. Hoewel dit voor iedereen goed is, is het voor nagelbijters helemaal goed. Als je vaker aandacht schenkt aan het verzorgen van je nagels, word de drang om ze vervolgens kappot te bijten ook kleiner. Je wil immers niet je harde werk verpesten.

7. Bah! Er zijn allemaal middeltjes te koop tegen het nagelbijten, een lakje die een bittere smaak achterlaat kan je helpen het nagelbijten af te leren.

8. Aloë vera. Wil je liever een natuurlijk middeltje? Ga dan voor de aloë vera-plant. De aloë vera-plant heeft veel gezonde eigenschappen, maar het smaakt erg vies. Schil een aloë vera-blad en snijd het in stukjes. Doe ze in de koelkast en wrijf je nagels mee in.

9. Pleisters. Om nou al je vingers in pleisters te wikkelen is niet heel handig, wel kan je een pleister om de vinger plakken die je in de meeste gevallen bijt.

10. Fake. Plak nep nagels op, nep nagels zijn van plastic en bijt je niet zo lekker en gemakkelijk af als je eigen nagels. Je nagels zien er mooi uit en nagelbijten is onmogelijk.


Wat als je kindje een nagelbijter is?

Oke jezelf nagelbijten afleren is 1 ding, maar wat als je kind een nagelbijter is? Je bent geen valende ouder als je kind een nagelbijter is, het zijn gewoon slechte gewoonte die door heel veel oorzaken kunnen komen. Maar voor kinderen is nagelbijten net zo schadelijk als voor volwassenen, en daarom is het dan ook belangrijk dat je kind het nagelbijten zo snel mogelijk afleert.

1. Oorzaak. Probeer de oorzaak te vinden. Piekert je kind ergens over? Is hij of zij ergens bang voor? Of weet hij of zij waarom hij/zij nagels bijt? Praat met je kleintje en probeer de oorzaak te vinden en op te lossen.

2. Knippen. Zorg dat de nageltjes van je kind altijd kort geknipt zijn, zo word het nagelbijten een stuk lastiger en kunnen de bacteriën minder makkelijk onder de nagels gaan zitten.

3. afleiden. Leid je kind af als je ziet dat hij of zij wil gaan nagels bijten

4. Lakken maar! Nageltjes lakken, misschien vind je kind het wel heel mooi als zijn of haar nageltjes gelakt zijn, en houden ze dan zelf op met nagelsbijten. En voor een nagellak middagje met papa en/of mama zijn de meeste kindjes wel in.

5. Bang. Probeer je kind niet bang te maken door bijvoorbeeld te zeggen dat er een nagelboom in zijn buik zal groeien als hij een nagel inslikt. Of dat hij zo ongemerkt zijn vingers kan opeten. Je kind kan dit letterlijk opvatten en erg bang worden als hij ongemerkt toch een keer op zijn nagels heeft gebeten.

6. Handschoenen. Trek je kleintje handschoentjes aan zodat hij/zij geen nageltjes meer kan bijten. Je hebt speciale alergie handschoentjes voor kinderen te koop. Leg je kindje duidelijk uit waar de handschoentjes voor zijn.

7. Pleisters. Sommige kinderen hebben een voorkeursvinger, plak over die vinger een mooie pleister. De pleister herinnert het kind eraan dat hij/zij niet mag nagelbijten.

8. squishy. Geef je kleintje een squishy. Squishys zien er lief uit, voelen heerlijk aan en houden je handen bezig. Leg je kleintje uit dat als hij/zij wil nagelbijten, hij/zij de squishy moet pakken om zo niet meer aan het nagelbijten te denken.


>>Lees ook: Mijn Nagel Routine In  6 Stappen<<

Ben jij een nagelbijter geweest? Wat heeft jou geholpen ermee te stoppen? Laat het weten hieronder in de reacties!

4 reacties

 1. Hoi!

  Als notoire nagelbijter heb ik nog twee tips. Misschien kan je ze hier ‘vermelden’.
  De eerste tip (mijn favoriet), is wanneer je pleisters plakt, elastische pleisters te kiezen en er dan eerst een ‘binnenste buiten’ te plakken. Dan vervolgens evt. een tweede ‘normaal’ eroverheen te plakken, om het witte ‘wondkussentje’ ‘af te dekken. (plak de ‘wondkussentjes’ op het plakgedeelte van de andere pleister, zodat ze niet ‘verschuiven’ bij het van/op de vinger ‘schuiven’ van het zelfgemaakte ‘nagelverbandje’. Als de uitleg niet duidelijk is, probeer het dan een keer uit en dan wordt het vanzelf duidelijk). Op deze manier kan je de pleister makkelijk van de vinger afschuiven, en weer terugschuiven (bijv. bij het handen wassen, of wanneer je even liever geen pleisters om al je vingers hebt. Natte pleisters op de nagel zijn erg vervelend). Het zou fijn zijn als er gewoon simpele anti-nagelbijt vinger verbandjes bestonden, maar die kan ik nergens vinden. Deze oplossing, is een goed alternatief/benadering.

  Tweede tip, voor mannen is het vaak niet fijn om gekleurde nagellak te smeren. Zelf heb ik ook een hekel aan de anti-nagelbijt lak, en die vieze smaak houdt een die-hard nagelbijter toch niet tegen. Ook moet je die anti-nagelbijt vaak opsmeren. Hoewel ik zelf meer de pleister oplossing prefereer, zou ik, voor mannen die liever met lak werken, aanraden om gewoon een transparante hardenerer/(base-)coat op te smeren. Geen vieze smaak aan je vingers, minder ‘oneffenheden’ aan de nagels, en de lak blijft een paar dagen zitten.

  Dit zijn twee tips die voor mezelf een groot verschil maken. Ik hoop dat je ze toe kunt voegen, en dat anderen er misschien wat aan hebben.
  In ieder geval bedankt voor deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *